savršene
Riblje pljeskavice po receptu starog alasa! Garantovano gotove za 25 MINUTA, a ukus božanstven
Priprema ovih posnih pljeskavica traje samo 25–30 minuta, pa su idealne za užurbane dane božićnog posta
Riblje pljeskavice u nastavku su recept starog ribara koji kombinuje nežnu ribu, luk, svežu šargarepu i mirisni peršun, a sve to spojeno prezlama i začinima.
Priprema ovih posnih pljeskavica traje samo 25–30 minuta, pa su idealne za užurbane dane božićnog posta.
Možete ih poslužiti uz krompir-salatu, grilovano povrće ili u lepinji.
Sastojci:
500 g fileta ribe (oslić, skuša, šaran ili tilapija)
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa (rendana)
2 kašike seckanog peršuna
4–5 kašika prezli (po potrebi malo više)
1 kašičica senfa (po želji)
1/2 kašičice soli (ili po ukusu)
biber, origano ili mešavina začina po ukusu
2–3 kašike ulja za pečenje
Opcionalno: kašičica limunovog soka ili korica limuna zbog svežine ukusa.
Priprema ribe:
Ako koristite smrznutu ribu, prethodno je odmrznite i dobro ocedite od viška vode. Ukoliko je potrebno, odstranite kosti i kožu.
Ribu sameljite u blenderu ili provucite kroz mašinu za meso. Dodajte sitno seckan crni luk, sitno rendanu šargarepu, izgnječen beli luk, peršun, so, biber i senf. Po želji dodajte i limun.
U smesu dodajte prezle i dobro sjedinite. Trebalo bi da bude kompaktna, ali ne pretvrda. Ako je previše mekana, dodajte još malo prezli.
Oblikujte male pljeskavice i blago ih pritisnite da dobiju lep oblik.
Pečenje:
U zagrejani tiganj sipajte malo ulja i pecite pljeskavice na srednjoj temperaturi 3–4 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju. Mogu se peći i u rerni na 200°C oko 20 minuta (premazati blagim slojem ulja).
(Espreso/blic žena/prenela PV)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




